EK chce pomôcť Ukrajine zaplatiť dlhy za ruský plyn

11.04.2014 Celý región

Viedeň 11. apríla (TASR) - Komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger pracuje na pláne pomoci Ukrajine pri splatení niektorých dlhov za ruský plyn. Oettinger v rozhovore pre rakúsky rozhlas uviedol, že "neexistuje dôvod na paniku" týkajúcu sa dodávok ruského plynu do Európy. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sme v úzkom kontakte s Ukrajinou a jej plynárenskou spoločnosťou, aby sme zabezpečili, že Ukrajina bude naďalej schopná platiť a aby dlhy jej plynárenskej spoločnosti voči Gazpromu nepokračovali v raste," povedal Oettinger. Oettinger sa má podľa vlastných slov v pondelok (14.4.) stretnúť s ukrajinskými ministrami energetiky a zahraničných vecí.

"Pripravujem riešenie, ktoré je súčasťou balíka pomoci pre Ukrajinu od MMF, Európskej únie a Svetovej banky," uviedol Oettinger. Dodal, že Kyjev bude môcť z balíka finančnej pomoci zaplatiť nevyrovnané účty za plyn.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (10.4.) v otvorenom liste lídrom 18 európskych krajín varoval, že Rusko zastaví dodávky plynu Ukrajine, ak krajina nezaplatí svoje dlhy, čo môže viesť k obmedzeniu dodávok komodity do Európy.

Oettinger nepovažuje varovanie za také vážne, ako vyzerá na prvý pohľad. Rusko totiž chce dodávať plyn do Európy, keďže potrebuje príjmy z jeho predaja. "Časť z dlhov je oprávnená, čas neoprávnená. V najbližších týždňoch pripravíme balík pomoci tak, aby sa z neho mohli zaplatiť oprávnené dlhy, ale nie podľa účtovania pána Putina, ale podľa toho, čo je zmluvne záväzné."
 

Vyberte región